Är du intresserad av gastronomi och det lilla extra har du kommit till rätt butik. Vi brinner för exklusiva produkter och upplevelser vilket genomsyrar allt vi gör. Hos oss finner du världens mest berömda kaviar.




caviar.nu3

Boka event

Unna dig själv och de du gillar en oslagbar smakupplevelse och en kort resa till Kaspiska havet. Läs mer om vårt kaviarprovnings-event och skicka din bokningsförfråga till oss här.
caviar.nu2

våra guider

Här finner du guider och information om Belugakaviaren samt hur du på bästa sätt bevarar produkten och framhäver de fina smakerna.

JPEG image

om kaviaren

Vill du veta mer om historien bakom kaviaren och hur den har utvecklats från en lokal favorit och en kunglig delikatess till en välkänd produkt? Läs mer här.

Äkta iransk saffran i en glasburk.

om saffranet

Vill du veta mer om saffranens historia och dess resa från att vara ett afrodiasiskt krydda med en framträdande kulturell roll till ett världskänt vara? Läs mer här.

Kaviarens historia

Begreppet kaviar, från den forntida persiska ”Khaviar” som betyder “makt-kaka” används för ägg eller rom av störfisk som bara lever på norra halvklotet och är nattliga allätande rovdjur.

Kaviar är den mest smakfulla delikatessen från havet

Störfisken kan mycket väl vara ett av de äldsta djuren på jorden. Vissa uppskattningar visar att de förvånande nog är hela 250 miljoner år gamla. Fiskar som har hittats under åren väger upp till ett ton (1000 kg) och kan leva över hundra år. Under årtusenden fiskades de och åtnjöts för sin milda smak, men idag är de mycket mer kända för en av sina biprodukter – kaviar.

Det sällsynta och dyraste typen av kaviar från Belugastör simmar i Kaspiska havet, som gränsar till Iran, Kazakstan, Ryssland, Turkmenistan och Azerbajdzjan. Beluga kaviar är uppskattad för sina mjuka, extremt stora rom. Kaviaren kan variera i färg från ljusgrått till mörkgrått. Produkten har åtnjutits av olika folk som grekerna, egyptierna och av det persiska imperiet.

Den första kända kaviar-registreringen går tillbaka till den grekiska forskaren Aristoteles. Under 4:e århundradet f.Kr. beskrev Aristoteles denna delikatess som störens ägg, som förmedlas till banketter bland trumpeter och blommor.

Perserna var de första som konsumerade stör-ägg från Kaspiska havet och skapade saltad kaviar, de trodde att kaviar hade medicinska krafter. Intresset för kaviar började växa stadigt i andra europeiska länder, även om det fortfarande huvudsakligen var begränsat till eliten och kungliga familjer.

Vid 1260-talet började ryska Tsarer märka denna läckra och till synes helt ryska delikatess (även om detta inte var sant). Detta stöddes av det faktum att den mest ryska drinken man kan tänka sig, vodka, parar sig exceptionellt bra med kaviaren. Produkten lockade såväl Tsarer som adeln och det blev en lokal delikatess, ungefär som Champagnen senare blev en viktig symbol för Frankrike. Kaviaren exporterades från Ryssland till de kungliga och ädla husen i Europa.

Under medeltiden hade den majestätiska kaviaren blivit mer etablerad bland de högre nivåerna i det europeiska samhället. År 1324 förklarade den engelska kungen Edward II stör för en ”kunglig fisk” och bestämde att endast medlemmar av de kungliga huset fick äta den. Detta är en tradition som fortsätter till denna dag – alla vilda störar som finns inom Storbritanniens kungarike är fortfarande fastställda som monarkens egendom.

När aristokratin i Ryssland och Europa började utveckla en smak för ”svart guld” i mitten av 1800-talet började länderna som gränsade till Kaspiska havet skörda stör i allt större kvantiteter, vilket hjälpte till att öka kaviarens popularitet runt om i världen. Men ökad efterfrågan och överfiske började samtidigt att tömma de vilda bestånd från vad som en gång var en sund stör-population.

Sedan 1998 är internationell handel med stör reglerad enligt konventionen om internationell handel med utrotningshotade arter av vilda djur och växter (CITES). Med konsumenternas efterfrågan på hållbart producerad störkaviar har industrin mognat och är idag en global jordbruksverksamhet som spänner över alla sju kontinenterna. Idag odlas kaviaren i välkontrollerade och certifierade anläggningar runt om i världen.

De kaviar-odlare som vi på caviar.nu samarbetar med tar fram rommen på ett ekologiskt sätt i certifierade anläggningar. Det innebär att odlingarna är kontrollerade och godkända av CITES. 

Varukorg0
Det finns inga produkter i varukorgen!
Fortsätt handla